– Torsken kommer nå

Nordmenn handler sjømat stadig oftere, og laks er den mest populære fisken. Norges sjømatråd spår at norske handlekurver også vil fylles av mer torsk i årene som kommer.

I fjor handlet nordmenn sjømat for 7,7 milliarder kroner, noe som er seks prosent mer enn året før. Det viser Norges sjømatråds årlige rapport for hvor mye sjømat nordmenn handler inn for å spise hjemme. Hver nordmann handlet mer enn 18 kilo sjømat, melder Sjømatrådet.

– Alle spiser fisk

96 prosent av Norges befolkning la sjømat i handlekurven i fjor, et ytterligere lite løft fra rekordåret 2012. Hver norske husstand handlet sjømat 56 ganger i løpet av fjoråret, som pålegg og som middagsmat. Dette er en vekst på to prosent fra 2012.

– Vi er blitt en nasjon der alle spiser sjømat, og vi gjør det stadig oftere, sier konsumentanalytiker Asbjørn Warvik Rørtveit i Norges sjømatråd.

Vi legger i gjennomsnitt nesten 0,8 kilo i handlekurven hver gang vi handler sjømat.

– Miljøeffekt av innovasjon

Flere av oss handler altså sjømat, og vi gjør det oftere enn før. Selv om nordmenn handler omtrent like mye sjømat som tidligere, ser trenden ut til å være at vi spiser mer. Forklaringen er at vi kjøper farseprodukter med mer fisk, flere porsjonspakker og reinskårede fileter - og med det mindre skinn og bein.

– Kort sagt har sjømatrevolusjonen i norske dagligvarebutikker gjort at vi kjøper den sjømaten vi spiser, og spiser den sjømaten vi kjøper. Mindre svinn og rester er gledelig også i et miljøperspektiv, sier Rørtveit, som også våger seg på en spådom for årene som kommer.

Se torsken

Det er i all hovedsak laks i ferdige porsjonspakker og andre smarte løsninger som har vært driveren for det voksende sjømatkonsumet i Norge de siste årene. De to siste årene har Sjømatrådet rapportert en vekst i laksekonsumet per person på henholdsvis 13 og 19 prosent.

– Vi har tidligere forklart at veksten i sjømatkonsumet har vært spesielt høy blant unge mellom 16 og 29 år. Forklaringen har vært at nye lakseprodukter har gitt nordmenn nye middagsvaner, sier Rørtveit.

Nå tror Rørtveit at Sjømatrådet de neste årene kan rapportere en lignende utvikling for torsken på norske middagsbord. Fra 2012 til 2013 har nordmenn kjøpt 11 prosent mer fersk torskefilet og 24 prosent mer fryst filet.

– Torsken blir stadig mer tilgjengelig i butikken og stadig lettere å sette på familiens middagsbord allerede samme dag. Resultatet av dette er kort sagt at torsken kommer nå, sterkere og større enn før. Torsken står foran en gullalder i Norge, og det blir veldig spennende å følge denne utviklingen, sier Rørtveit, og peker blant annet på dagligvarekjedenes rapporter fra det gode skreisalget i årets sesong.

Om produktvekt

Norges sjømatråds rapport «Markedsrapport om norsk sjømatkonsum 2013» baserer seg på såkalte tall for produktvekt, samlet inn av analyseselskapet Europanel/GFK-Norge. Produktvekt er vekten av det konsumenten kjøper. Det totale konsumet av sjømat i Norge inkluderer også tall for produktvekt fra storhusholdninger. Dette har de seneste årene ligget på om lag 4 kilo per person, og 2013-tallene for storhusholdninger oppdateres høsten 2014.

Om rundvekt

Sjømatkonsumet kan også måles og sammenlignes med andre lands konsum i såkalt rundvekt, som er vekten av sjømaten før den er bearbeidet. Dette tallet var i 2012 nesten 30 kilo per person i husholdningskonsum, en vekst på seks prosent fra året før. Også 2013-tallene for rundvekt oppdateres høsten 2014.