Rakfisk godkjent som spesialitet

Delikatesse-rakfisken av Ishavsrøye Vesterålen er godkjent som Spesialitet.

For første gang er en råvare med beskyttet betegnelse videreforedlet til et produkt med Spesialitet-godkjenning. Det opplyser Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding.

Ishavsrøya fra Vesterålen egner seg godt til raking, og den har en jevn og god kvalitet. I 2007 ble Ishavsrøye Vesterålen en lovbeskyttet betegnelse, og nå vel to år senere blir fisken i sin videreforedlede form godkjent som en spesialitet. At raket ishavsrøye faller i smak viser tallenes tale med tydelighet. Da produsentene startet opp i 2005 var det 2,5 tonn fisk som ble raket. I år blir over 9.000 kilo ishavsrøye til delikatesse-rakfisk, skriver departementet.

Mandag 23. november fikk Annes Hage overrakt det synlige beviset på at Delikatesse-rakfisken av Ishavsrøye Vesterålen er godkjent som Spesialitet. For første gang er en råvare med beskyttet betegnelse videreforedlet til et produkt med Spesialitet-godkjenning, melder KSL Matmerk.

– Vi er stolte og veldig glade for å ha fått godkjenningen etter det som har vært en lang og krevende prosess, sa Anne Hasselknippe, da hun og ektemannen Ole-Ivar Bakken ble overrakt diplomet på Øvre Vang Gård.

Lange tradisjoner

Delikatesse-rakfisk av Ishavsrøye Vesterålen har lange tradisjoner. Det var Per O. Bakkegaard på Geilo, som utviklet metoden med å rake ishavsrøye, og startet samarbeidet med oppdretterne i Vesterålen allerede på nittitallet, opplyser nettstedet.

– Han var jo en kar som var veldig kvalitetsbevisst og nøye på det. Og han ble jo fort veldig begeistret for ishavsrøya, forteller Trond Geir Reinsnes i Sigerfjord Fisk som sammen med Sjøblink Blokken leverer råvarene.

Trond Geir Reinsnes tror Ishavsrøya kan få et økt salg på hjemmemarkedet når rakfisken nå er godkjent som spesialitet:

– Det er klart at rakfisken har et stort potensial på Østlandet. Og vi håper jo på økt salg, for vi drar jo nytte av det som råvareleverandør.

Reinsnes mener ishavsrøya fra Vesterålen egner seg fantastisk godt til raking, og at den har en jevn og god kvalitet. I 2007 ble Ishavsrøye Vesterålen en lovbeskyttet betegnelse, og nå vel to år senere blir fisken i sin videreforedlede form godkjent som en spesialitet.

– Veldig artig, sier Reinsnes.

– Banebrytende samarbeid

KSL Matmerk mener en videreforedling av en beskyttet betegnelse i seg selv er banebrytende. Og den modellen som her er etablert bør danne mønster for hvordan lokale initiativer på så vidt forskjellig kanter av landet kan oppnå suksess gjennom samarbeid.

Fisk.no har tidligere også omtalt en annen produsent av rakfisk.

Les også: Tydalsfisk ny medlem av Rørosmat 08.09.2009