Utviklet ny velferdsmåler for fisk

Bård Sagstad, utvikler i Saiv, gjorde denne uken de siste justeringene på prototypen av den nye versjonen av «velferdsmåleren» før sjøsetting.

Prosjektet er et samarbeid mellom Saiv, STM, Argus Remote System og Havforskningsinstituttet. Teknologien vil gi oppdrettsnæringen langt bedre mulighet til å se hvordan fisken har det, skriver Computerworld.

Havforskerne kaller det velferdsmåleren. Det teknologiske utgangspunktet er godt kjent og utprøvd. For snart 20 år siden utviklet Saiv et instrument for måling av en rekke parametere i vann, blant annet havstrømmer, saltnivå, oksygenmengde, dybde, temperatur, partikkeltetthet og lydhastighet.

Instrumentet benyttes både av marinbiologer og oljeselskaper, og nå har oppdrettsanlegg sett muligheten for å bruke teknologien til å måle vannkvaliteten i merdene, skriver nettstedet. Havforskere har sett et økende behov for automatiserte løsninger i oppdrettsnæringen, sier Sagstad.

Mulighetene er åpenbare. Alle er tjent med bedre målinger av forholdene i merdene. Dyrevernere presser på for bedre levevilkår for fiskene. Myndighetene og naturvernere er svært bekymret for sykdom og lus i oppdrettsanleggene. Forbrukerne ønsker visshet om at det de kjøper har god kvalitet. Oppdretterne selv er opptatt av kvalitet, samtidig som de kan automatisere prosesser som i dag gjøres manuelt, skriver nettstedet.

– Vi tror jo på dette. Som forbruker ville jeg ha likt å vite at laksen faktisk har hatt et god liv i friskt vann, sier Sagstad.

– I en tidligere versjon hadde bøyen skarpe kanter, og oppretterne var redd for å skade fisken, sier han.

Det finnes mange måleinstrumenter på markedet. Det som er spesielt med den nye velferdsmåleren, er at både målingen og oversendelse av data er automatisert.

– Mange velger også å plassere en måler på utsiden av merdene for sammenligning. Vi ser ofte at merdene gror igjen, og at det er fare for skittent vann og lavt oksygennivå. Ved å måle vannkvaliteten i havet utenfor ser man fort hva man bør gjøre for å få renere vann, og gi bedre levekår for fisken, sier Sagstad til nettstedet.