Bekrefter ILA i Rødøy

RØDØY: Infeksiøs lakseanemi er nå bekreftet på laks hos Marine Harvest Norway.

Den tidligere mistanken om Infeksiøs lakseanemi (ILA) på oppdrettsfisk ved Marine Harvest sine lokaliteter Kvalvika 11074 og Digermulen 11076 i Tjongsfjorden, Rødøy kommune i Nordland er nå bekreftet, melder Mattilsynet.

På bakgrunn av Veterinærinstituttets påvisning av ILA virus i prøver tatt ut ved lokaliteten Kvalvika, har Mattilsynet stadfestet smitte av fiskesykdommen ILA.

På grunnlag av forøket dødelighet i én av merdene ved lokaliteten Kvalvika, ble det tatt prøver som viste patologiske endringer forenelig med ILA. Det ble foretatt et utvidet prøveuttak av oppdretters egen fiskehelsetjeneste, og det er disse prøvene som er grunnlaget for Veterinærinstituttets påvisning av ILA virus. Mattilsynet har tatt ytterligere prøver på lokaliteten Kvalvika og prøvesvar fra Veterinærinstituttet vil foreligge i neste uke.

Da mistanken ble gjort kjent for et par uker siden, var det kun lokalitet Kvalvika som ble nevnt.

Åsaken til at også lokaliteten Digermulen er omfattet av diagnosen, er at det både i februar og april 2010 ble splittet ut fisk fra lokalitet Kvalvika og satt på lokalitet Digermulen, opplyser Mattilsynet.

Les også: Mistanke om ILA i Rødøy 09.07.2010

Pålegger utslakting

All fisk i merden med forøket dødelighet er nå slaktet ut. Gjenstående fisk på lokalitetene viser ikke tegn til klinisk sykdom.

Lokalitetene Kvalvika og Digermulen ligger ca. 3 km fra hverandre og er de eneste lokaliteter med laksefisk i Tjongsfjorden. Nærmeste lokalitet med laksefisk ligger i mer enn 10 km avstand. Lokalitetene er pålagt restriksjoner når det gjelder flytting av fisk samt særskilte forhåndsregler for å hindre smittespredning.

Oppdretter har fått varsel om vedtak om utslakting og vil bli pålagt fortløpende utslakting av lokalitetene, opplyser Mattilsynet.

Fisken på begge lokalitetene er per i dag slaktemoden og er i følge driftsplanene til Marine Harvest planlagt utslaktet i løpet av høsten 2010.

Mattilsynet vil nå lage et forslag til utstrekning av et kontrollområde bestående av bekjempelsessone og overvåkningssone med tilhørende forskrift. Enhver skal vise nødvendig aktsomhet, slik at spredning av mulig sykdom unngås, presiserer Mattilsynet.

Kart som viser anleggets plassering vil bli lagt ut snarest.

Marine Harvest Norway AS er et datterselskap av børsnoterte Marine Harvest ASA.